Ondanks de Coronaregels werd de Koggenlandse Schooldag van de duurzaamheid een succes. Zes basisscholen deden direct na de lockdown in de week van 8 t/m 12 maart mee met 15 groepen en 370 leerlingen. Er mochten geen gastdocenten op de scholen komen. Daarom gingen leerkrachten en leerlingen zelf vol enthousiasme aan de slag met thema’s als energie, biodiversiteit en recycling.

Vooral de kick-off Schoolplein Safari viel in de smaak: leerlingen onderzochten hun schoolplein op de aanwezigheid van bloemen en insecten. Wethouder Bijman was bij obs Grosthuizerschool aanwezig, evenals de pers. Na de Schoolplein Safari volgde de Schoolplein Safari Challenge: kinderen mochten hun schoolplein op papier omvormen tot een groen schoolplein. Wie de prijswinnaars zijn, blijft nog heel even een verrassing.

Leerlingen waren enthousiast over de dag: het waterzuiveringsspel, een T-shirt workshop en spelen met afval vonden ze heel leuk. Het berekenen van hoeveel zonnepanelen op het dak passen en hoeveel stroom het oplevert vonden ze best moeilijk.

Leerkrachten waren ook erg tevreden: ze prezen de communicatie en volledigheid van informatie. Het aangepaste programma van een week iedere dag een Junior Global Goals viel ook in de smaak. Tijdens een echte live Schooldag van de duurzaamheid komen alle Junior Global Goals in één dag aan bod, met gastdocenten en vrijwilligers. Zo had Corona ook een voordeel.

Mettina Cuperus (leerkracht groep 7/8) van obs de Langereis over het programma: “De kinderen waren heel betrokken. Ze hebben in de week van de Koggenlandse Schooldag van de duurzaamheid ook allemaal een doel voor zichzelf gesteld om in hun gezin iets aan duurzaamheid te doen. We hadden er met elkaar mooie gesprekken over. Vooral korter douchen is voor sommigen een uitdaging, zo ook minder vlees of vegetarisch eten. De kinderen hadden met hun ouders een brief opgesteld wat hun doel was voor die week. Bijna elk gezin deed mee! Mooi om te zien dat alle kinderen zich bewust zijn van duurzaamheid en er al veel aan wordt gedaan. Het werkte voor ons heel fijn dat de handleidingen en video’s zo duidelijk waren; dat werkte uiterst gemakkelijk.”

Sdvdd-Koggenland-DeArk-SpelenmetAfval
Sdvdd-Koggenland-Grosthuizerschool-DeWereldachterjeTshirt3
Sdvdd-Koggenland-Grosthuizerschool-SchoolpleinSafari-kickoff4