Wat heb jij vandaag geleerd over duurzaamheid?

Vraag leerlingen naar wat zij geleerd hebben tijdens een Schooldag van de duurzaamheid en je krijgt mooie uiteenlopende antwoorden. Van hoeveel energie apparaten verbruiken tot het inzicht hoeveel je nog met kapotte spullen kan doen en ook hoe je iets zelf kan repareren of dat je daarvoor naar een Repair Café kunt gaan. Ze geven aan te begrijpen waarom afval scheiden nuttig is, hoe belangrijk het is om zuinig met energie te zijn en zuinig met je spullen om te gaan. Maar ook “dat we met z’n allen een grote stap kunnen doen als we allemaal kleine stapjes zetten”, “dat je zelf moet beginnen voor een mooie wereld” en “dat je moet samenwerken om dingen op te lossen”!

Wat doe je al om de wereld leuker, eerlijker en schoner te maken?

Bijvoorbeeld vaker zwerfafval opruimen in het park, beter opletten om het licht achter zich uit te doen en als de verwarming aanstaat de ramen niet ook open te zetten, korter douchen (wordt veel genoemd), bijna geen plastic te gebruiken en geen of heel weinig vlees te eten. Dat laatste is iets dat wij regelmatig op de evaluatieformulieren tegenkomen. Het is geen direct thema in ons programma, maar omdat de workshops zijn opgebouwd vanuit systeemdenken, ontstaan dit soort inzichten vanzelf. De kapstok die de Junior Global Goals bieden, is daar ondersteunend aan. Het helpt de kinderen het grote thema ‘duurzaamheid’ goed te begrijpen en ook hoe de verschillende thema’s met elkaar samenhangen.

Zijn er dingen die je na de Schooldag van de duurzaamheid anders gaat doen?

We lezen op de evaluatieformulieren de meest enthousiaste voornemens; in het weekend een half uur afval rapen, minder Caprisun drinken, mijn bord leegeten en kleding naar de kringloop brengen. Op deze vraag lezen we tegenwoordig soms ook “weet ik niet, ik probeer al heel zuinig te doen” of “ik doe al heel veel, en binnenkort krijgen wij ook zonnepanelen op ons dak”. Vergeleken met 2016 toen wij de eerste editie van de Schooldag van de duurzaamheid organiseerden, zien we gelukkig meer en meer bewustwording bij de kinderen thuis.

3e Editie in gemeente Koggenland afgerond

In april deden in gemeente Koggenland nog twee basisscholen mee aan het programma. Op De Caegh namen 8 groepen deel en werd het programma op één dag uitgevoerd. Bij de Kelderswerf werd het programma over een week verspreid. De leerlingen kregen net als de scholen in februari, bezoek van het Repair Café Obdam en de West-Friese Voedselbank. Iedereen was weer heel enthousiast! De West-Friese bibliotheek deed voor het eerst mee; de leerlingen mochten als duurzaamheidsadviseurs onderzoek doen naar verschillende thema’s binnen de bib. Over hun ideeën werd samen met een medewerker van de bibliotheek van gedachten gewisseld. Ook de Riooldienst samen met de Buitendienst van gemeente Koggenland verzorgde voor de eerste maal een bijdrage; zij verzorgde eerst een gastles in de klas en gingen daarna buiten met de leerlingen op verschillende plekken in het riool kijken. Beide scholen kijken terug op zeer geslaagde activiteiten.

Na de vakantie worden de laatste kaarten ingeleverd voor de Zeker Weten Lekker Eten Challenge. waar alle leerlingen aan meedoen. Samen met gemeente Koggenland en MAK Blokweer gaan wij de inzendingen jureren. We zijn reuze benieuwd naar alle ideeën!

Leerlingen van De Caegh hebben hun kapotte pen gerepareerd
Wim Bruin van het Repair Café kijkt toe hoe een leerling zelf repareert
Vrijwilliger van het Repair Café Obdam helpt bij het repareren
Leerlingen van De Caegh hebben hun knuffel kunnen laten repareren
Oude schoenen zijn gepimpt in het Repair Café
Leerling van De Caegh zette zelf een nieuwe neus op haar beer
De Riooldienst van gemeente Koggenland verzorgde een gastles
Spelenderwijs leren hoe je zelf water kunt filteren
Het Zeker Weten Lekker Eten kwartet wordt enthousiast gespeeld
Aan de slag met de Challenge van het Zeker Weten Lekker Eten kwartet
De Challenge bij het Zeker Weten Lekker Eten kwartet
Rondom de school werd het zwerfafval netjes opgeruimd