Spelenderwijs leren over gezonden voeding

Een van de onderdelen in het programma van de 3e editie van de Koggenlandse Schooldag van de duurzaamheid was de ‘Zeker Weten Lekker Eten’ Challenge. Na het spelen van het kwartetspel over gezonde voeding en wat er nog meer nodig is voor een gezond leven, gingen de leerlingen aan de slag om nieuwe kwartetten te bij dit kwartetspel te bedenken en tips te formuleren om ‘Zeker Weten Lekker te Eten’.

Uitslag jurering

De jury van de Challenge bestond uit wethouder Bart Krijnen, MAK Blokweer en Schooldag van de duurzaamheid. De jury was heel enthousiast over de creatieve inzendingen en het was een uitdaging om maar één winnaar te kiezen! Groep 6/7/8B van de Ark uit Hensbroek maakte bij elk kwartet een prachtige collage bijvoorbeeld. Groep 5/6 van de St. Bernadetteschool uit Zuidermeer maakte met de hele groep een eigen kwartet met tips over Schone Natuur. De tips werden aangevuld met een mooie tekening.

Groep 4/5 van De Ark bedacht een kwartet over ‘Samen Zijn’. De jury vond het erg mooi dat kinderen aandacht hebben voor het samen zijn. Het samen zijn en samen spelen gebeurt in onze huidige samenleving meer via digitale spellen dan buiten of bij een kind thuis. Groep 5A van De Caegh uit Obdam leverde een creatieve tip bij het kwartet over seizoensfruit: “De aardbei dankt haar naam aan het feit dat ze dichbij de aarde groeit. Als je kind niet wil proberen. Zeg dan gewoon het zijn snoepjes. Maar dan gezonden snoepjes. En als je kind nog niet wil paak dan egte aardbei snoepes. En doe dan een egte aardbei in zijn mond. Kijk dan of het lukt.😉

Nieuwe kwartetideeën

De jury wees groep 7B van De Caegh als winnaar van de Challenge aan. Van deze groep ontving de jury ideeën voor nieuwe kwartetten om het Zeker Weten Lekker Eten spel mee uit te kunnen breiden:

  • kwartet Taarten met aardbeientaart, appeltaart, slagroomtaart en kwarktaart;
  • kwartet Lekkernij met chocokoekje, chocolade reep, popcorn en malteesers;
  • kwartet Beleg met vruchtenhagel, vlokken, hagelslag en gestampte muisjes;
  • kwartet Ongezond Avondeten met poffertjes, pizza, patat en pannenkoek.

Elk kwartetidee was door deze groep ook nog eens voorzien van mooie tekeningen!